Sultan Selim: Devletleri yıkan tüm hataların altında nice gururun gafleti yatar.

Ubuntu Unicorn Apache Mysql PHP ve PhpMyAdmin Kurulumu

Yayım Tarihi: 26.01.2015 | Yorum Sayısı: 0 | Görüntülenme: 27454 | Kategori: Kodlamasyon

Linux severlere, linux sevmeye çalışanlara ve linuxe yeni adım atmış olan blog takipçilerime yazıyorum. Linux demek paketlerden birşeyler yapmak demektir. Lego gibi düşünebiliriz bir dünya paket var ve sen bu paketler arasında lazım olanları kullanarak işe yarar birşeyler yapmaya çalışıyorsun. Linux’te bulunması gerekenler arasında en önemlisi sanal sunucudur.

Kurulumumuzda ben Ubuntu Unicorn 14.10 sürümünü kullanmaktayım.

1.Adım Apache2 Kurulumu

Kuruluma başlamadan önce sürüm için genel güncelleştirmeleri indirelim.

sudo apt-get update

Şimdi apache server kuruluma geçebiliriz. kurulum sırasında kullanıcı şifreinizi ve kurulum için onayınızı isteyebilir. Bu yüzden heyecan yapmayın ve sakin bir şekilde şifreinizi ve onayınızı verebilirsiniz. Türkçe sürümlerde “E” ingilizce sürümlerde “Y” tuşu onaylamak için yeterlidir.

sudo apt-get apache2 install

Apache2 paketimizi kurduk tarayıcıınıza “localhost” yazarak apache tanım sayfasını görebilirsiniz. Apache sürümü tam manasıyla çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için restartlayıp bir daha bir bakalım hata alacakmıyız.

sudo service apache2 restart

Düzgün çalışırsa restart apache2 service yazacaktır. ve sonucunda sadece [OK] şeklinde mesaj verecektir. Eğer … ServerName.. geçerli bir hata alırsanız. Apache2 konfigirasyonunu yapmamız gerekmekte bunun için

sudo nano /etc/apache2/apache2.conf

komutları ile konfigirasyon dosyası içerisine giriş yapıyoruz ve en alt satıra “ServerName localhost” satırını ekliyoruz. CTRL+X komutu ile kaydedip çıkıyoruz.

Tekrar restart yaptığınızda sorun çözülmüş olacaktır.

2.Adım PHP Kurulumu

Apache kurulumundan sonra sunucumuzun PHP paketini yüklememiz gerek php dosyaları kullanabilmemiz için

sudo apt-get install php5 libapache2-mod-php5

kodu ile kütüphanemiz direk olarak apache içerisine yüklenmiş olacaktır. paket yüklemi sırasında apache serverimiz yeniden başlatılmıştır ama yinede tekrar biz başlatalım.

sudo service apache2 restart

php server test için phpinfo.php dosyamızı oluşturalım. Genelde /var/www dosyası üzerine gerçekleştiriyor internetteki bazı yazılarda fakat kullandığımız ubuntu sürümü ve apache2 serveri /var/www/html yapısı içerisinde çalışıyor bu yüzden

sudo nano /var/www/html/info.php

düzenleme sayfasına

<?php phpinfo(); ?>

kod satırını ekleyip kaydedin. Çıkışta size dosya kayıt ismi söyleyecektir. buraya tekrar info.php yazarak onaylayın. Tarayıcınıza localhost/info.php urlsini yazın. karşınızda php kütüphanesi bilgilerini göreceksiniz. Aksi halde php kütüphaneniz çalışmıyor demektir. Bunun için erişim izinlerini kontrol edebilirsiniz. (Aslında bunu tam bilmiyorum bende öyle bir hata ile karşılaşmadım. Bilgim dahilinde yazmaya çalışıyorum.)

3.Adım MySQL Server Kurulumu

Php Testinide başarılı şekilde gerçekleştirdikten sonra veritabanımız için mysql paketini kuruluma başlayalım.

sudo apt-get install mysql-server

kurulum sırasında sizden mysql şifresi isteyecektir. giriş yaptıktan sonra devam ediniz. Her zaman ki gibi apache’yi ufak bi restart yaparak PhpMyAdmin kuruluma geçelim

4.Adım PHPMyAdmin Kurulumu

Mysql kurulumunuda tamamladığımıza göre hemen phpmyadmin paketini kuruyoruz.

sudo apt-get install phpmyadmin

kurulum sırasında sizden sunucu çeşidi olarak tabiri ettiğim seçenek sunuyor ve şifre isteyecek buradan apache seçerek devam edinizi şifrenizide girdikten sonra kurulum tamamlanacaktır. localhost/phpmyadmin komutunu yazdığınızda karşımıza phpmyadmin paneli gelmiyorsa şu satırı hemen gerçekleştirelim

sudo nano /etc/apache2/apache2.conf

çıkan sayfanın en alta

Include /etc/phpmyadmin/apache.conf

satırını ekliyoruz ve kaydedip çıkıyoruz.

Apache son olarak restart edelim

sudo service apache2 restart

ve artık sanal sunucumuz kullanıma hazırdır. 🙂 Kolay gelsin

 

,,,

Yoruma Kapalı.

Bu site bir hayal ürünüdür. Hayalleri Çalmayalım Dedemize Sahip Çıkalım :)