Sayısal Sistemler deyince aklımıza bir çok lojik kapılar ve entegrelerin gelmesi ve Sayısal sistemler 1-0 mantığı ile çalıştığı beynimizde uyanması gerekir. Sayısal sistemler üzerinde 1’lerin 5V’u 0’ların GND’yi temsil ettiğini bilmekte fayda vardır.
7432(VEYA, OR), 7408(VE, AND) ve 7404(DEĞİL, NOT) başlıca entegreler arasındadır.
Bu makalede 7404 entegresinde kullanılan bacak bilgileri, doğruluk tabloları ve iç yapısı incelenmesi amaçlanmıştır ve örnek bir devre şeması üzerinde çalışma mantığı anlatılacaktır.
7404 DEĞİL KAPISI / NOT GATE
Yukarıdaki resime gösterilen 7404 entegrelerinin bacak bilgileri yer almaktadır. Eğitim seviyesindeki deneylerde kullanılan entegre soldaki entegredir. Bu entegrenin bacak yapısına göre “A” değerliler giriş “Y” değerliler çıkış olacaktır. Ayrıca VCC bacağı 5V güç girişi GND bacağı toprak bağlantısıdır. Bu entegre üzerinde 6 Adet DEĞİL(NOT) kapısı yer almaktadır. Numaralar ile belirlenen giriş ve çıkış değerleri sadece kendi aralarında bağlantı bulunmaktadır. Örneğin 1A Girişi temsil ederken 1Y Çıkışı temsil eder 1A’nın 2Y veya diğerleri ile bir bağlantısı yoktur aynı şekilde diğer bacakların numaralarının eş olmayanları ile bir bağlantısı yoktur.
Ara Bilgi: 1 elektriksel olarak 5V’u 0 ise GND’yi ifade eder.
7404 Değil kapısı verilen giriş değerinin herzaman tersini almaktadır.
Örneğin: 1A dan 5V giriş yapıldığında 1Y den 0V çıkış alınır.
3A’dan 0V(GND) girişi verildiğinde 3Y’den 5V çıkış alınır.
Not: Bu değerler idealdedir. Gerçek değerlerde sızıntı (0.8V, 0.03V, ..) gibi gerilimleri olabilir.
7404 Entegresinin amacını ve bacak bilgilerini yukarıda belirttik. Entegrenin daha iyi anlaşıması için doğruluk tablosu yardımcı olacaktır. H’ler 1’i yada 5V’u simgeler, L’ler 0’ı yada GND’yi simgelemektedir.
7404 Entegresini Multisim üzerinde oluşturduğumuz devre üzerinde inceleyelim.