Android programlamada layout çeşitleri, java kodlamadan çok grafiksel arayüz için gereklidir. Örneğin yapacağınız bir form uygulamasında textview, buton, radiobuton, checkbox vs. elementlerin hizalanmasında ve elementlerin tanımlama sırasında belirttiğimiz bazı layout özellikleri gereklidir.
Bu layout çeşitleri match_parrent, wrap_content ve fill_parrent şeklinde 3 adettir. Bunların haricinde kendimizin özel tanımladığı genişlik ve yükseklik boyutları vardır.
fill_parent, tam ekran anlamındadır. Yani arayüzümüzde kullanacağımız bir buton veya textview elementin genişlik ve yüksekliğini ekran boyutu kadar genişlet anlamına gelmektedir.
wrap_content, orantılı büyüklük diye adlandırabiliriz. Kullanacağımız button elemenitin içeriği kadar genişlik ve yükseklik verecektir bize
match_parrent, boşlukları tamamlayıcı diyebiliriz. Kullandığımız bir textview yanına buton eklemek istiyorsak match_parrent layout boyutunu kullanabiliriz.
Ufak bir detay olarak yeni başlayan arkadaşlarımız için bir element için farklı layout boyutları kullanabiliriz. Örneğin textview elementi için genişliği tam ekran yaparken yüksekliğimizi yazımızın olduğu kadarıyla yapabiliriz. Bu işlem için örnek kodlama şu şekilde olacaktır.
<TextView android:layout_width="fill_parrent" android:layout_height="wrap_content" android:text="@string/hello" />
Yok arkadaş ben özel boyutlandırmamı yaparım işime bakarım diyorsanız standart ve temiz bir programlama yapmak istiyorsak kodlamalarımızı uygun şekilde kurallarına göre yazmamız gereklidir.